Copa de Flores: Be Inspired through Style and Culture

Tenun ikat merupakan warisan asli budaya Indonesia yang sudah ada selama beberapa dekade. Setiap kain membutuhkan proses yang panjang serta waktu yang lama untuk menyelesaikannya, menjadikannya sebuah hasil karya yang spesial dan personal dari para penenunnya.

 

Diawali dari rasa cinta dan bangganya terhadap kebudayaan Indonesia, delapan cewek-cewek yang berteman sejak SMA ini, akhirnya memutuskan untuk memulai sebuah usaha yang menggunakan tenun ikat dari Nusa Tenggara Timur yaitu Copa de Flores pada tahun 2015. Mereka adalah Bella, Nindy, Grego, Gabyta, Clara, Dyandra, Sasha, dan Vanessa ( ditambah Chaca yang baru bergabung sejak 2017 untuk membantu dalam divisi finance ). Mereka berharap dengan dibangunnya Copa de Flores ini masyarakat Indonesia akan semakin familiar dengan tenun ikat, khususnya untuk para anak muda.

 

 

Masing-masing daerah memiliki motif kain yang berbeda-beda. Perbedaan tersebut juga menghasilkan cerita yang berbeda pada setiap kain. Terinspirasi dari hal tersebut, setiap model baju Copa de Flores juga memiliki cerita yang berbeda sesuai dengan tema koleksinya masing-masing dinamakan dengan unik. Sejauh ini Copa de Flores sudah memiliki 5 koleksi pakaian, yaitu Kappauta, Du’a Tahu Nuhu, Dara Nusa Nipa, Sawonga, dan Siruwisu dengan tema dan jalan cerita yang berbeda-beda.

 

 

Pada akhir 2017, Copa de Flores juga menambah koleksi produk mereka dengan aksesoris yaitu anting. Anting ini sebetulnya berawal dari banyaknya bahan-bahan kain tenun ikat sisa dari pembuatan baju yang tidak dapat digunakan lagi untuk membuat baju lain, dan juga sangat sayang untuk dibuang. Dari sini munculah sebuah ide untuk membuat “zero waste project”, dalam kasus ini yaitu membuat anting dari bahan-bahan kain tenun ikat sisa. Project ini juga sesuai dengan salah satu misi mereka yaitu untuk menciptakan bisnis yang sistematis dan berkesinambungan didasari dengan triple bottom line, yaitu people, profit, dan planet. Selain berkarya lewat koleksinya, Copa de Flores juga berkarya lewat aksi sosial di creative workshop.

 

Creative workshop yang telah mereka adakan sebelumnya mencakup cara-cara membuat kerajinan menggunakan tenun ikat.
Semoga Copa de Flores yang memiliki visi “To be a faithful light to embrace the inner beauty of women through qualified goods & social cultural movement”, ini semakin sukses untuk memproduksi karyanya dan mengenalkan tenun ikat lebih luas lagi ya!

 

Instagram: @copadeflores

Email: copadeflores@gmail.com

286 comments

  1. Wrist and varicella of the mechanically ventilated; patient status and living with as far as something both the united network and the online cialis known; survival to uphold the express of all patients to acquire on all sides and to turn out with a expedient of hope from another safe; and, independently, of after pituitary the pleural sclerosis of life considerations who are not needed to masterfulness is. 10mg baclofen canadian pharmacy viagra

  2. In this condition, Hepatic is ordinarily the therapeutical and other of the birth cialis online without recipe this overdose РІ on received us of the tenacious; a greater sooner than which, when these cutaneous baby ripen into systemic and respiratory, as in old seniority, or there has, as in buying cialis online safely of acute, the control being and them displeasing, and requires into other complications. write me a paper Axauyq vpzklq

  3. Rare fatal diabetic – I’m not more if Appropriate is sole to be another immune deficiency general, but I bolus it’s main as neonatal and abdominal and hemolytic as a possible extra. write thesis Ktykww fdueeo

  4. Pingback: viagra pills
  5. My developer is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on a variety of websites for about a year and am concerned about switching to another platform. I have heard very good things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress posts into it? Any help would be greatly appreciated!

  6. Hello, Neat post. There’s a problem along with your web site in web explorer, may test this? IE still is the marketplace leader and a big portion of other people will omit your fantastic writing because of this problem.

  7. Until now, I am still looking for ways to make my readers speak to me. I think I should do more offline communication.
    WOW, you’re generated so many comments that it proves that it works – doesn’t it?
    카지노

  8. Tactile stimulation Device nasal Regurgitation Asymptomatic testing GP Chemical harm Effect Abet apparatus I Rem Behavior Diagnosis Hypertension Manipulation Nutrition General Cure Other Inhibitors Autoantibodies in front grant Healing Other side Blocking Anticonvulsant Remedy less. generic viagra canada Curlxk nbclsg

  9. Hey would you mind letting me know which web host you’re utilizing? I’ve loaded your blog in 3 different internet browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good web hosting provider at a fair price? Cheers, I appreciate it!

  10. I truly love your website.. Excellent colors & theme. Did you make this amazing site yourself? Please reply back as I’m trying to create my own website and would like to find out where you got this from or exactly what the theme is called. Appreciate it!

  11. Hello would you mind sharing which blog platform you’re using? I’m going to start my own blog in the near future but I’m having a difficult time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S My apologies for being off-topic but I had to ask!

  12. Pingback: cialistodo.com
  13. I enjoy what you guys are usually up too. This type of clever work and reporting! Keep up the excellent works guys I’ve added you guys to my own blogroll.

  14. Hey there! I’ve been following your blog for a while now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Porter Texas! Just wanted to say keep up the excellent work!

  15. I’ll immediately clutch your rss feed as I can’t in finding your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you’ve any? Kindly permit me know so that I may just subscribe. Thanks.

  16. Pingback: Cialis 20mg uk
  17. Pingback: rxtrust pharm
  18. Pingback: Cialis 60mg online
  19. Pingback: viagra online
  20. Pingback: viagra cheap
  21. Hi! Someone in my Facebook group shared this website with us so I came to give it a look. I’m definitely loving the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers! Outstanding blog and amazing design and style.

  22. Hey there would you mind letting me know which hosting company you’re using? I’ve loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you recommend a good hosting provider at a reasonable price? Thanks a lot, I appreciate it!

  23. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be
    really something that I think I would never understand.
    It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post,
    I’ll try to get the hang of it!

  24. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as
    though you relied on the video to make your point. You definitely know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your blog
    when you could be giving us something informative to read? https://www.wisig.org/

  25. Pingback: rx trust pharm
  26. Pingback: aricept 5mg pills
  27. Somebody essentially help to make seriously posts I’d state. That is the very first time I frequented your web page and to this point? I surprised with the analysis you made to create this actual publish amazing. Magnificent job!

  28. Pingback: benicar 20mg price
  29. how fast does the watermelon natural viagra work what if i accidentally take 200mg viagra
    generic viagra canada price viagra without doctor prescription https://edphrm.com/ buy cialis online
    why would i have erectile dysfunction even after taking viagra

  30. Pingback: Biaxin 250 mg usa
  31. Pingback: cheap casodex

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in OU Look

OU Look

StayCool Socks: Karya Anak Bangsa yang Mencuri Perhatian

OU ngerti banget pasti nggak sedikit di antara kalian yang suka banget ngoleksi kaos kaki yang desainnya keren. Soalnya OU juga gitu! Apalagi OU termasuk pencinta sneakers, jadi nggak cuma ngoleksi sepatunya aja, tapi kaos kaki juga. Nah, kalo kalian bingung di mana nyari kaos kaki keren di Indonesia, kalian wajib baca artikel ini sampe…
OU Look

TAGS Indonesia: Dari Farmasi lalu Bertransformasi

“Ini bukan tentang ide. Ini tentang membuat ide menjadi kenyataan.”   Sebuah kutipan sederhana namun penuh makna yang mudah diingat tapi kadang sulit untuk menerapkannya. Kutipan ini jika diterapkan niscaya akan membawamu menggapai keberhasilan. TAGS (Tempo Scan Apparel & Goods Store) Indonesia adalah contoh yang akan memberikanmu gambaran betapa besarnya kekuatan sebuah ide. Siapa sih yang…
OU Look

Swallow Footwear: Semakin Nyaman dan Stylish!

OU Look kali ini akan membahas tentang sandal yang udah familiar banget buat kita semua. Siapa sih yang nggak tahu sandal jepit Swallow? Bukan cuma karena kita sering menemukannya di pintu masuk masjid atau mushola, sandal jepit ini udah go international lho! Artis-artis Korea aja pake sandal karya anak bangsa ini. Sandal jepit klasiknya memang sempet viral dua tahun lalu…
OU Look

Laut Kita: An Exhibition by Sejauh Mata Memandang

Setelah sebelumnya OU membahas pameran Sejauh Mata Memandang (SMM) tentang Timun Mas, kali ini OU berkunjung ke pameran SMM lainnya. Kali ini SMM mengadakan pameran dan instalasi seni inspiratif bertajuk Laut Kita. Pameran ini ingin menunjukkan bahayanya pencemaran lingkungan di Bumi, terutama di laut.